2009 m. rugpjūčio 18 d., antradienis

Organizuojamos kultūros naktis „Kauno naktys“


2009 m. rugpjūčio 18 dieną Kauno kolegijoje įvyko susitikimas, skirtas būsimam visą naktį Kaune vyksiančiam renginiui, jo idėjai bei programos akcentams. Diskusijoje taip pat prisiminta Kauno miesto kultūrinė raida, svarbiausi istoriniai laikinosios sostinės momentai.

Rugsėjo 5 dieną kauniečiams ir miesto svečiams pristatomas nekomercinis renginys „Kauno naktys: ekologija ir kultūra nuo sutemų iki aušros“. Pagrindiniai renginio tikslai - prisidėti prie Kauno miesto kultūrinio gyvenimo skatinimo, inicijuoti ekologijos idėjų sklaidą, gerinti Kauno kaip saugaus miesto įvaizdį bei įtraukti miestiečius į turiningas ir malonias pramogas. Laisvės alėjoje bei netoli jos, Vilniaus gatvėje, Rotušės, Vienybės bei Nepriklausomybės aikštėse ir jų prieigose nuo 20.00 iki 6.00 valandos ryto bus galima ne tik stebėti kultūrinį vyksmą, bet ir jame dalyvauti, o svarbiausia - paminėti laikinosios sostinės 90 metų jubiliejų.

Renginio vienas iš organizatorių Henrikas Kupcikevičius džiaugėsi, kad Kaunas savo gražią sukaktį pasitinka būtent tokiu, pirmą sykį mieste vyksiančiu renginiu. „Šiuo kultūriniu įvykiu siekiame įkvėpti miesto gyvenimą ir labai džiugu, kad šią idėją palaiko Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, Seimo nariai, privatūs asmenys, Kauno kolegija“, - kalbėjo Henrikas Kupcikevičius. Jis taip pat numatė kelių panašių kultūrinių renginių per metus perspektyvą.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas sveikino šią iniciatyvą bei tai, kad idėją sugebėta paversti kūnu. Tuo metu į vyrišką diskusiją įsiliejusi Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė pasidžiaugė, kad jaunimas entuziastingai ir geranoriškai prisideda prie Kauno miesto kultūrinio gyvenimo aktyvinimo, naujų idėjų sklaidos, kad aktyviai prie miesto kultūrinio gyvenimo prisideda mokslo institucijos.

Kauno kolegijos direktorius Mindaugas Misiūnas taip pat gyrė puikią iniciatyvą Kauno miesto labui. Jis kaip visuomet nestokojo ryžtingų bei konstruktyvių idėjų, pasisakė už kuo atviresnio dialogo skatinimą akademiniuose sluoksniuose, mažinant konkuravimą ir taip ankštoje erdvėje. „Galėtume rengti susitikimus tarp universitetų, kolegijų vadovų“, - sakė Mindaugas Misiūnas, atkreipęs dėmesį į dėkingą Kauno kolegijos fakultetų geografiją.

Visi diskusijoje dalyvavę pašnekovai vieningai pasisakė už kuo didesnę ir gyvesnę informacijos plėtrą mieste, kad patys jauniausi visuomenės sluoksniai užsidegtų noru įsijungti į Kauno kultūrinio gyvenimo palaikymą.

Pirmą sykį organizuojamas renginys sudarytas iš gausybės programų - nuo muzikos, šokių, sporto iki kino bei šviesos meno. Pvz., aklinoje naktyje, spindint žvaigždėms ir degant žvakėms, vidury Rotušės aikštės, skambant stulbinamo grožio garsų melodijoms, kurios veržte veršis iš fortepijono, obojaus ir įstabaus balso turėtojos, nukeliausime į Romantizmo epochą. Su garsiausiais Romantizmo epochos žmonėmis padės susitikti gabiausi Muzikos ir teatro akademijos studentai. Taip pat galėsite pasiklausyti dainuojamosios poezijos, folklorinės grupės „Žaisa“ atliekamų kurinių, varpų skambesių Vienybės aikštėje, įvairiausių stiliaus jaunų ir genialių muzikantų muzikos kūrinių. Be to, Ryšių istorijos muziejuje bus pristatytas kamerinių menų festivalis „Pilies akordai”, kurį organizuoja „Teatro projektai“. Taip pat specialų renginį pristatys Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kaune.

Nepriklausomybės aikštėje – „Pravda 1 minutės“ filmų nakties. Taip pat vyks naktinis krepšinio trys prieš trys varžybos, šachmatų varžybos žaidžiant žmogaus dydžio figūromis.

Šokių salsos pamokos išjudins tiek vaikus, tiek senelius ir tėvelius. Bus galima ne tik pašokti, bet ir pasigrožėti šiuolaikinių meno bei indiškais šokiais (indiškus šokius pristatys Vedų kultūros centras). Taip pat Vedų kultūros centras pristatys savo kultūrą, meną, filosofiją, kulinarijos paslaptis, o jų gaminamą maistą bus galima paragauti. Be viso to, bus galima pro teleskopą pasigrožėti žvaigždėmis. Be to, bus galima išvysti ir madų šou nuo Soboro iki Rotušės aikštės. Kas gi nenorės pasigrožėti kerinčiu fakyrų pasirodymu? Savo pasirodymus pristatys ir Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centro nariai.

Kokia naktis be būrėjų. Tad, ar kada nors svajojote sužinoti savo ateitį? Kamuoja pora neatsakytų gyvenimiškų klausimų? Dvi profesionalios Laisvės al. būrėjos padės jums įgyvendinti šią svajonę: visą naktį lauks smalsuolių magijos ir mistikos palapinėje. Kaina: jūsų pasitikėjimas.

Leidžiama bus į dangų Vienybės aikštėje savo pasidarytus aitvarus, o sutemus - dangaus žibintus. Bus pristatyta ne tik fotografijų paroda, bet ir kauniečių karikatūristų darbų paroda.

Taip pat bus „Naktiniai pasilabinimai lėlių teatre“, Alius Levinskas „Galvok žaliai“ bei „ekolaboratorija“ pristatys specialius renginius, susijusius su ekologija. Popieriaus lankstymo meną pristatys Origami. Ir dar daug kitų pramogų…

Visi renginiai nemokami.

1919 metais A. Smetona persikraustė į Kauną. Per 90 metų atsirado naujų susisiekimo būdų, tarp kurių - mobilusis telefonas, internetas ir kt. Kadangi renginys organizuojamas Laisvės alėjoje, kurioje jau nuo liepos 2 dienos veikia nemokamas bevielis internetas, apie tai jau rašė žiniasklaidos atstovai ir pats idėjos autorius, kuris yra organizuojamo renginio vienas iš organizatorių, kartu su renginio mecenatu AB „TEO LT“ organizuoja žaidimą, kuriame bus galima renginio metu laimėti nešiojamą kompiuterį. Tereiks atlikti užduotis, kurios bus paskelbtos renginio metu internete ir iš renginio laimėtojas galės vykti namo su nešiojamu kompiuteriu.

Ateik, prisijunk ir laimėk nešiojamą kompiuterį!

Kultūros nakties „Kauno naktys: ekologija ir kultūra nuo sutemų iki aušros” organizatoriai džiaugiasi, kad į LR Seimą išrinkti atstovai, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, verslo atstovai, partneris patikėjo dar prieš devyniasdešimtį metų pradėta puoselėti idėja ir bendromis pastangomis įamžina ją ne tik Kaunui, bet ir visai Lietuvai aktualiame kultūriniame renginyje.


Organizatoriai:
Iniciatyvinė jaunimo grupė „Idėja Kaunui“
Henrikas Kupcikevičius
Vaidas Paužuolis
Ignas Areškevičius
Rūta Vyžintaitė
Jurgis Šefleris
Aušra Pociūtė

Savanoriai:
Kristina Rancaitė
Julius Majauskas
Vytautas Šmitaitis

Renginio mecenatas: AB „TEO LT“
Informacinis rėmėjas: dienraštis „Kauno diena“
Renginio partneris: Kauno kolegija

Renginio globėjai:
Jurgis ir Audronė Šefleriai
LR Seimo narė Vince Vaidevutė Margevičienė
Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas
LR Seimo narė Rasa Jukneviečienė
LR Seimo narys Rimantas Jonas Dagys
LR Seimo narys Kazys Starkevičius
LR Seimo narys Arimantas Dumčius
LR Seimo narys Kazimieras Kuzminskas

Renginio rėmėjai:
UAB „ARX Baltica“
UAB „ACME Baltija“
Vaistinė „Camelia“
Kauno natūralios medicinos centras „Echoton“